Камишова кішка – опис породи

Нільська кішка, кіт хаус, болотна рись або більш відома як очеретяна кішка досить рідко зустрічається порода котячих. Мешкає в Малій і Середній Азії, Китаї, Індії, Африці, Кавказі. Раніше, до 80-х років, зустрічався біля узбережжя Каспійського моря. У природі розрізняють дев’ять різних підвидів цієї породи.

Зовнішній вигляд очеретяного кота

Довжина тіла кота може становити 55-100 сантиметрів, при висоті від метра до півметра. Один тільки хвіст може мати довжину до 35 см. Вага приблизно від 5 до 12 кілограм. Самці завжди значно перевершують самок за всіма параметрами. Зовнішній вигляд хауса може нагадувати рись, це обумовлено наявністю невеликих красивих пензликів на вухах. Ноги у кота потужні і довгі, в порівнянні з коротким тілом.

Забарвлення кота на перший погляд здається сіро-бурим і зовсім однотонним. Але це зовсім не так. Уважно придивившись, можна побачити що йдуть по спині хижака смуги. Особливо яскраво виражені смужки на спині у дитинчат, які з часом пропадають.

Забарвлення може мати відчутні відмінності і в залежності від ареалу проживання хижака – від рудо-коричневого до сірого з жовтизною. При цьому нижня частина тіла і боки тварини завжди світліше. На хвості можна спостерігати темні кільця, а сам він закінчується чорним кінчиком. Хутро досить грубий і рідкий, але в зимовий час шерсть стає значно густіше.

Спосіб життя очеретяною кішки

Типові місця, де зазвичай мешкає очеретяна кішка – це різні зарослі і непролазні хмизом, в болотистих лісах, уздовж річок і озер. Відкритих територій коти воліють остерігатися. Також хаус не любить низьку температуру, тому ніколи не селиться особливо високо в горах. Його шерсть не призначена для холодів, а подушечки лап для ходіння по снігу. Рідко може оселитися поблизу с житлом людини.

Нор очеретяний кіт самостійно не риє, але може поселитися в покинутій лисячій або барсучьей норі. На одному місці волелюбний кіт затримуватися не буде, вважаючи за краще часто міняти своє місце розташування.

Очеретяний кіт є нічним хижим тваринам. Віддає перевагу полювати в сутінках, вночі, рідко вдень в зимовий сезон. Як і всі інші представники котячих може довго сидіти в засідці, виглядаючи свою жертву. У пошуку їжі йому допомагають гостро розвинений нюх і тонкий слух, а також вміння відмінно стрибати у висоту.

Основний раціон кота складають різні гризуни, водоплавні птахи, ховрахи, рідше його здобиччю стають дитинчата кабанів, зайці. Нерідко може нападати на свійських птиць.

Розмноження очеретяного кота

Зазвичай самці очеретяного кота живуть одинаками, мають власну досить велику площу, на якій дозволяють жити тільки ще кільком самкам. Самці починають активно шукати собі пару тільки в сезон розмноження.

Сезон парування у очеретяних котів починається в самому кінці зими і триває близько місяця, закінчуючись ранньою весною. Весь цей період можна спостерігати часті жорстокі бійки між суперниками і чути гучні зазивають крики самців.

Вагітність становить приблизно два місяці, в кінці якої на світ з’являються від 2 до 6 кошенят. У цей час самки облаштовують своє житло, утеплюючи його травою і шерстю. Кошенята залишаються жити з матір’ю, яка доглядає за ними і оберігає їх від небезпек аж до статевого дозрівання. Повністю здатними до самостійного життя кошенята стають у віці півтора років.

Приручення очеретяного кота

Зараз нерідко можна зустріти привченого до людини очеретяного кота. Доросла тварина, вирване з дикої природи навряд чи можливо приручити, але ось кошенята цілком добре звикають до людей.

Ставши домашнім улюбленцем, очеретяний кіт може прожити довше, ніж в природі – близько 15 років. Але це далеко не диванна кішка, вони дуже рухливі, активні, вимагають великого простору і простору для діяльності.

Першими приручати дану породу почали ще єгиптяни. Вони використовували хаусів з метою полювання на водоплавних птахів. Шляхом зведення очеретяного кота зі звичайною кішкою була виведена нова порода кішок під назвою Хаус (Чаузі).

Ця порода зовні зберегла зовнішній вигляд дикої кішки, але з більш гладким і ласкавим характером. На відміну від своїх диких предків, Хаус відмінно уживаються з іншими тваринами, дуже віддані своїм господарям.

Охорона очеретяного кота

Хоч очеретяний кіт і був внесений до Червоної Книги Росії, але часто їх винищують самі люди, так як ці хижаки нерідко нападають на домашню птицю. Також очеретяні коти часто стають легкою здобиччю інших більших хижаків.