Чорний мед

Продукти бджільництва супроводжують людину протягом всього існування цивілізації. Своє застосування знаходить абсолютно все, що дають працьовиті комахи. У хід йде пилок, перга, віск, прополіс і, звичайно, найвідоміший продукт мед. З найдавніших часів, крім прекрасних смакових якостей і величезною харчової цінності людина помічав і неймовірні цілющі властивості цієї натуральної солодощі. Існує безліч різновидів і сортів меду, кожен з яких по-своєму неповторний і має властивими тільки йому унікальними якостями. Деякі види мають мале поширення і не відомі широкому колу споживачів. Найбільш рідкісний і малознайомий з них – чорний мед.

Мед, зібраний не з квітів

Свою назву цей продукт отримав завдяки дуже специфічного, практично чорного кольору. Однак цей показник вторинний, головна відмінність такого меду від більш поширених сортів, джерело його походження. Нерідко пасічники отримують від своїх вірних трудівниць мед незвично темного забарвлення, це не пов’язано із захворюваннями бджіл або серйозними змінами у навколишньому середовищі. Таке найчастіше відбувається, коли через посуху, або зниження середньодобової температури, відбувається зниження виділення нектару основними медоносами. Бджоли змушені шукати додаткові джерела для прожитку і підтримки життєздатності сім’ї.

Джерелом для хабар може служити штучна підгодівля, вироблена пасічниками або перехід бджоли на збір паді. Долина – це солодкі виділення харчуються рослинною соком комах, які утворюються на поверхні листя і гілок рослин. Аналогом паді по властивості і складу є і так звана медяна роса. Вона являє собою солодкий сік рослин, який також збирається на їх поверхні. Його утворення пов’язане з причинами, ідентичними тим, які призводять до зниження вмісту нектару в кольорах. Особливо впливають різкі скачки температури і суттєва зміна вологості за короткий період часу. Саме збір паді і медяної роси призводять до того, що в сотах утворюється чорний мед.

Спадщина чорного континенту

Другий різновидом бджолиного скарби має чорне забарвлення, є мед, отриманий бджолами при зборі нектару з дикого кмину, що росте в деяких південних країнах і в Африці. Великі поля цієї рослини знаходяться в Єгипті, тому чорний мед, отриманий з кмину, має другу назву – Єгипетський. Африканське походження має і тростинний падевий, але він не володіє настільки яскраво вираженим темним кольором. Сама рослина кмин відомо як джерело багатьох корисних компонентів і активно використовується в медицині, як у традиційній, так і в народній. Відповідно і мед, отриманий з такого нектару, володіє масою корисних якостей.

Цей сорт по праву вважається одним з найбільш цілющих і служить безцінним джерелом рідкісних мікроелементів, природних ферментів і речовин, що сприятливо впливають на людський організм. Його рекомендують вживати людям, які мають шлунково-кишкові захворювання, при лікуванні печінки і жовчного міхура. Сприятливо вплив чорного меду з кмину на серцеву діяльність, він активно перешкоджає виникненню холестеринових відкладень на стінках судин. Він надає загальне зміцнює дію на організм і підвищує імунітет, служить прекрасним протизапальним і антибактеріальним засобом. Єгипетський продукт добре зарекомендував себе при лікуванні опіків, використовується для загоєння ран і трофічних виразок, допомагає при гематомах і ударах.

Косметологія від Клеопатри і міфи про падевому меді.

Ще древні єгиптяни застосовували чорний мед, отриманий з нектару дикого кмину, в косметичних цілях. Є історичні свідчення про омолоджуючі процедури з його використанням, які застосовували придворні медики єгипетських цариць. В даний час його використовують для боротьби з висипом вугрів, додають до складу розгладжують і отшелушивающих масок. Він включається в склади для масажу, які надають шкірі особливу гладкість і шовковистість. Зафіксовано його тонізуючий ефект, який полягає в відчутті свіжості і чистоти тіла. Позитивний вплив єгипетський мед надає на волосся, покращуючи їх структуру і зміцнюючи цибулини. На думку деяких косметологів, регулярне вживання такого меду покращує колір обличчя і перешкоджає старінню шкіри.

А що ж продукт, отриманий з паді? Іноді можна почути про те, що його не рекомендовано вживати в їжу, і він може завдати шкоди здоров’ю. Це не так, падевий мед не має особливих протипоказань, його можна вживати в їжу нарівні з іншими видами. Він містить менше мікроелементів і менш корисний за своїм складом, але за рахунок більшої кількості ферментів і деяких комплексних речовин теж знайшов своє застосування в медицині. Щоб чорний мед максимально довго зберігав повноту своїх корисних якостей, треба пам’ятати про головну умову його зберігання. Він боїться прямих сонячних променів, а в іншому нічим не гірше більш звичних середньостатистичному обивателю сортів.